Van'ın yöresel yemekleri arasında yer almaktadır. Sizlere aynı zamanda yapılışı hakkında tarif vermekteyiz.
Buğdayın üstüne bir miktar su koyup düdüklüde haşlayalım piştikten sonra Pazı ve kabağı da yarmanın içine katıp pişirmeye devam edelim. O sırada yoğurt un ve yumurtayı iyice çırpalım.Yarmanın sıcak suyundan çırptığımız yoğurda katıp yoğurdu ılıtalım .Bir süre sonra yoğurdu da yarmanın üzerine katalım.
1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 kabak
Pazı
Su
Tuz
Ayran Aşı Tarifi Yapılışı
Buğdayın üstüne bir miktar su koyup düdüklüde haşlayalım piştikten sonra Pazı ve kabağı da yarmanın içine katıp pişirmeye devam edelim. O sırada yoğurt un ve yumurtayı iyice çırpalım.Yarmanın sıcak suyundan çırptığımız yoğurda katıp yoğurdu ılıtalım .Bir süre sonra yoğurdu da yarmanın üzerine katalım. Şimdi şu dakikadan sonrası çok önemli yoğurt yarmaya katıldığı zaman koyu ayran kıvamında olacak ve sürekli olarak kaynayana kadar karıştırılması lazım yoksa yoğurt pütür pütür olur olur ve kesilir. Kaynamaya başladıktan Sonra karıştırma işine devam etmiyoruz ve on beş dakika daha kaynatıp ayran aşımızı servis ediyoruz.
Not: Pazı yoksa yeşil kişniş o da yoksa bir miktar ıspanak kullanabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.